miercuri, 8 iunie 2011
carte vs. evolutie
Se plânge lumea ca omul din ziua de astăzi, Homo Errectus model 2011, nu mai deţine cărţi, nu mai citeşte. Îmi zicea mama cândva, "eu la vârsta ta mâncam romane pe pâine", şi e foarte posibil sa fie asa, evoluţia, însa, ma scuteşte de a şterge praful lunar de pe o biblioteca întreaga. Gata cu strănuturile, evoluţia îmi oferă opţiuni, şi permite o dezvoltare care sa ma şi caracterizeze. Sa ne întoarcem în timp, cu ce naiba iţi umpleai timpul seara după munca? In trecutul trecuturilor, în negura vremurilor, asa prin anii 70-80 aveai TV Opera care se încălzea 15 minute şi la care nu se difuza NIMIC, clar scoteai cartea şi da-i. Acum am Animal Planet, chiar azi par exemple am văzut nişte lupi care au omorât un coiot, "just to prove a point" (cuvintele naratorului, nu al mele)...Vedeţi, dacă citeam asta într-o carte era foarte sec, sa ies în fata voastră, şi sa va povestesc, cum am citit eu undeva ca nişte lupi au omorât un coiot.
Un alt avantaj pe care evoluţia mi-l oferă este accesul la chestii care chiar îmi fac placere. Pe vremuri, când de foame se mâncau romane pe pâine, se adunau toţi hipioţii la unu' acasă şi se puneau în cerc în jurul unui pick-up şi ascultau un scârţâit şi cam asta era, după o ora magica în care tona de participanţi a consumat tot oxigenul din camera, trebuia sa pleci ca sa nu leşini şi acasă...n-ai pick-up,ai un radio la care nu se difuzează nimic decât cotele apelor Dunării, asa ca...da-i cu cartea! Astăzi, tac-pac online am 1000 de radiouri şi iutuburi ba chiar pot sa-mi şi descarc, legal şi contra cost, bineînţeles*,orice drăcie a fost cantata vreodată.
*adăugata ptr. a calma miliţienii internauti care pândesc pe DC++, şi autorii "cu drepturi"din specia Lars Ulrich.
Dupa cum ziceam evoluţia îmi oferă opţiuni din care pot sa aleg ce mi se potriveşte, motiv ptr. care în '94 am avut 14 (sau undeva pe acolo) candidaţi la preşedenţia tarii, nu doar unul singur ca în epoca de aur, când toţi strigam aplaudând: "Ceauşescu reales la al XXXX-lea congres".
Sa fim realişti, cartea, în starea ei clasica, este clar depăşita de vremuri, a condus timpul liber sute şi sute de ani, şi acum se agata disperata de amintiri şi nu mai vrea sa plece, după modelul Gaddafi (despre care va povesteam într-o postare anterioara). E monotona, monocroma, şi incomoda, iar mai presus de toate este inamicul numărul 1 al naturii, gândiţi-va ca practic răsfoiţi cadavrul unui arbore şi ca acum undeva în aceasta lume sunt nişte pomişori orfani. Avem acum în mileniul 3 atâtea posibilităţi de a consuma timpul liber şi de dezvoltare exact pe tiparul nostru, încât e păcat sa te restrângi din cauza unui stereotip desprins parca din poveştile de pe vremea lui Cantemir, "cartea îl face pe om". De ce naiba sa vrei sa mănânci doar romane pe pâine când poţi alege o supa, un grătar, sau doar un desert lejer.
Ce vreau de fapt sa spun este, ca vorba moşneagului din staţia de autobuz "ai carte, ai parte", este pe cat se poate de greşita, şi judecarea unui om după biblioteca este absurda. Nu indemn pe nimeni sa nu citească,tocmai, evoluţia oferă şi aceasta opţiune, cer doar coborârea cărţii de pe un piedestal unde era de neatins, şi o rog sa-şi ia locul printre muritorii de rand ai timpului liber.
In încheiere, trebuie sa recunosc exista un loc în care cartea este încă stăpâna şi de neînlocuit, sau fost pana sa apară Angry Birds,...cred ca ştiţi cu toţii despre ce lăcaş liniştit este vorba, mai multe indicii nu pot sa va dau, ptr. ca mi s-a atras atenţia ca unele activităţi se fac mai bine, şi în practica şi în scris, în spatele uşilor închise.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)